Rafael Ribó

Rafael Ribó

Síndic de Greuges
Mostrar Biografía

Nascut a Barcelona el 10 de maig de 1945, Rafael Ribó va ser escollit síndic de greuges de Catalunya l’any 2010 d’acord amb la nova Llei del Síndic. Aquest és el seu segon mandat al capdavant de la institució. El primer va tenir lloc del 2004 al 2009, encara amb l’anterior llei.
 
Llicenciat en Ciències Econòmiques i en Dret per la Universitat de Barcelona, és doctor en Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials per la mateixa universitat. Té un master en ciència política per la New School for Social Research de Nova York.
 
És professor titular jubilat de Ciència Política i de l'Administració i ha exercit la docència des del 1970 a la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, The American College i The New School for Social Research. És autor de la primera tesi doctoral escrita en català des de la Guerra Civil, l’any 1974, amb el títol “El concepte de cultura política segons Almond: a la recerca de l’especificitat política dels pobles”.
 
Membre de l'Assemblea  de Catalunya, va ser un dels impulsors de la campanya per l’oficialitat del català i secretari de la comissió d’enllaç. Secretari general del PSUC el 1986, va ser diputat al Parlament de Catalunya fins al final de la sisena legislatura (1980-2001), diputat al Congrés dels Diputats (1993-1995) i president d'Iniciativa per Catalunya (1987-2000).
 
Ribó ha ocupat diversos càrrecs dins de l'Institut Internacional de l'Ombudsman (IIO), del qual forma part des de l’any 2006. Va ser president de la Junta Directiva Europea en un primer mandat des de 2009 fins a 2012 i un segon mandat des de 2016 fins a maig de 2021 i alhora que director de la Junta Mundial.
 
Des del seu càrrec com a síndic ha estat un dels fundadors de la IALC (International Association for Language Comissioners), primera Associació Internacional de Comissaris de Llengua, constituïda a Barcelona l’any 2014. També ha impulsat, juntament amb altres ombudsman, la Xarxa Europea d'Ombudsman del Sector Energètic (NEON), fundada formalment el gener de 2015 a Brussel·les.
 
Ha publicat diversos llibres, com ara El sistema polític de Catalunya,  La qüestió nacional i els Països Catalans, Manual de ciència política, Ciudadanía y nacionalismo, i Les regions especials.
 
Des del 2001 és el president del Patronat de la Fundació Ulls del Món.
 
Fuente: www.sindic.cat