Josep Antoni Duran i Lleida

Barcelona, Hotel Palace (Gran Via de les Cortes Catalanes, 668) 9:00 horas
Martes, 1 Diciembre, 2015 - 09:00

Desayuno informativo del Fórum Europa Tribuna Catalunya organizado por Nueva Economía Fórum, con el patrocinio de Grupo Santander y Assistència Sanitària. Plazas Limitadas

Josep Antoni Duran i Lleida
Presidente de Unió Democrática de Catalunya y candidato a la Presidencia del Gobierno

mostrar biografía

Vaig néixer a Alcampell, un poble petit de la Franja de Ponent que pertany a Osca. Vaig fer Dret a la Universitat de Lleida, on anys després vaig acabar donant classes de Dret Civil. Estudiava i alhora treballava a l’administració de justícia i també feia de comptable en una petita empresa lleidatana. Vaig exercir l’advocacia des del 1976 fins al 1988 i vaig ser cap de l’Assessoria Jurídica de Ros Roca SA.
 
Va ser durant els meus anys universitaris quan vaig descobrir els valors de l’humanisme i el que significa Catalunya com a país.
Vaig ingressar a Unió Democràtica de Catalunya l’any 1974. El 1977 vaig ser el primer president de la Unió de Joves. Del 1982 a 1983 vaig ser president del comitè de govern del partit, càrrec que vaig reprendre el 1987 fins al dia d’avui. És una responsabilitat que he compaginat amb la secretaria general de la federació de Convergència i Unió fins el juliol del 2014.
 
El meu primer càrrec fruit de les urnes va ser a l’Ajuntament de Lleida, on vaig ser tinent alcalde (1979-1980). La meva carrera parlamentària es va iniciar el 1982 quan vaig ser elegit diputat per Lleida. Vaig repetir dues legislatures més. La del 1986 va coincidir amb l’entrada d’Espanya a la UE i em van elegir eurodiputat en representació de les Corts espanyoles.
 
El 1999 vaig anar a les llistes del Parlament de Catalunya i vaig ser diputat fins al 2004. En aquesta fase, entre el 1999 i el 2001, vaig ser conseller de Governació i Relacions Institucionals del govern de la Generalitat.
 
El 2004 vaig encapçalar la llista de CiU al Congrés dels Diputats. Des de llavors, sóc el portaveu del Grup Parlamentari Català, tasca que compagino amb la presidència de la Comissió d’Exteriors.
 
El gener de 2011 vaig ser nomenat president de la representació de la Generalitat de Catalunya a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, una activitat que va finalitzar el gener del 2014.
 
Em vaig casar el 1986 i tinc tres filles. Elles ocupen bona part del temps que no dedico a la política. El poc que em queda lliure el destino a llegir, a fer esports i als amics.
 
DISTINCIONS
L'any 1999 va rebre la distinció de Gran Oficial de l'Orde "Al Merito della Repúbblica Italiana"
L’any 2000 el govern xilè el va condecorar amb “l’Orde Bernardo O’Higgins en el grau de Gran Oficial”.
És president d’Honor de la Cambra Oficial de Comerç de Xile a Espanya des de l’any 2001.
El mes de juliol de 2007 el president de la República de Bulgària li va lliurar la medalla “Cavaller de Madara”, la més alta distinció de la República de Bulgària atorgada a un estranger.
També fou distingit amb la "Gran Cruz de Isabel la Católica" i, en el mes de març de 2010, amb la “Gran Cruz de la Orden del Mérito Civil”, per part del govern espanyol.
El mes d’abril de 2011 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi, per part del govern de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la tasca dels primers diputats catalans al Parlament Europeu.
Al juny de 2011, el govern espanyol, li va concedir el títol de la “Real y Distinguida Orden Española de Carlos III”, en reconeixement a la seva llarga trajectòria professional i mèrits en l’àmbit de les relacions internacionals i la diplomàcia parlamentària, al llarg de succesives Legislatures.
A l’octubre de 2011 va ser distingit amb “l’Orde del Príncep Trpimir amb Collar i Placa”, que li atorgà el president de la República de Croàcia, en reconeixement a la seva tasca com a president de la Comissió d’Afers Exteriors al Congrés dels Diputats.
El setembre de 2013 ha estat condecorat amb la Creu del Comanador de l'Orde al Mèrit de la República de Polònia, per part del seu ambaixador a Espanya, en reconeixement als seus mèrits en la promoció dels interessos de Polònia en l'arena internacional.
 
LLIBRES PUBLICATS
Cartes de navegació. Per un nou rumb (2011).
Entre una Espanya i l’altra. De l’11-M a l’atemptat de Barajas (2007).
La política a diari (2003).
Catalunya i l’Espanya plurinacional (1995).
Voluntat de Servei (1991).
 
Fuente: http://unio.cat
 

Presentador

Alfred Pastor
Profesor Emérito del IESE

mostrar biografía

Alfredo Pastor, PhD en Economía por el Massachusetts Institute of Technology (1973), es profesor emérito del Departamento de Economía y titular de la Cátedra Banc de Sabadell de Mercados Emergentes en el IESE. Sus áreas de especialización son la Unión Europea, la política económica española, el papel del estado en una economía de mercado y la economía china.
 
A lo largo de su trayectoria profesional, el profesor Pastor ha ocupado diversos cargos de responsabilidad tanto en la administración pública como en el sector privado.
 
Ha sido secretario de Estado de Economía del Gobierno Español (1993-1995), director de planificación y director general del Instituto Nacional de Industria (INI, 1983-1985), presidente de ENHER (1985-1990), consejero del Banco de España (1990-1993), Country Economist del Banco Mundial (1980-1981), entre otros. Es catedrático de Teoría Económica desde 1976.
 
Pertenece y ha pertenecido a los consejos de administración de varias empresas e instituciones y colabora asiduamente con los medios de comunicación.
 
Tras su incorporación al IESE en 1996, Alfredo Pastor se incorporó también al claustro de la China Europe International Business School (CEIBS, Shanghai), de la que fue decano entre 2001 y 2004.
 
A lo largo de su trayectoria, Alfredo Pastor ha recibido la Gran Cruz de la Orden al Mérito Civil, en 2004, por su trabajo en la CEIBS, y el Premio Godó de Periodismo, en 2011.
 
Fuente: www.iese.edu