Josep Bargalló

Conseller d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Nascut a Torredembarra l’any 1958.
 
Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i Màster en Estudis Superiors de Llengua, Literatura i Cultura Catalanes per la Universitat Rovira i Virgili.
 
Des del 2010 és coordinador de l'àmbit no universitari de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Rovira i Virgili i responsable acadèmic del Postgrau en Direcció i Gestió de Centres educatius de la mateixa universitat. Catedràtic de batxillerat des del 1981, va ser director de l'Institut Pons d'Icart de Tarragona (1985-1987) i ha estat professor de diversos cursos de postgrau. Els darrers anys s'ha dedicat a la formació continuada del professorat, com a gestor de plans de formació i també com a formador en models competencials, xarxes socials i noves tecnologies, des de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Rovira i Virgili i en col·laboració amb els Serveis Educatius i els Centres de Recursos Pedagògics de les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre.
 
Diputat al Parlament de Catalunya del 1992 fins al 2003. Durant aquest període va ser portaveu adjunt del grup parlamentari d’ERC. Conseller en Cap del Govern de la Generalitat del 2005 al 2006 i conseller d'Educació del 2003 fins al 2004. Director de l’Institut Ramon Llull del 2006 al 2010. Va ser primer tinent alcalde de l'Ajuntament de Torredembarra (1999-2003) i, durant el segon semestre de 2003, vicepresident del Consell Comarcal del Tarragonès.
 
Afiliat a Esquerra Republicana des del 1995. Va ser fundador de l'Assemblea de Catalunya a Torredembarra, de la qual va ser representant a les sessions plenàries nacionals. Va militar al PSUC, al PSAN i a Nacionalistes d'Esquerra. Ha publicat nombrosos assaigs i estudis sobre crítica, història i teoria literàries, i diversosestudis històrics i de cultura popular, amb especial dedicació al context festiu i el fet casteller. Autor del Manual de mètrica i versificació catalanes (1991, segona edició augmentada de 2007), s'ha ocupat també del comentari de textos literaris i l'edició de clàssics, i ha col·laborat com a crític en diaris i revistes especialitzades. El seu darrer llibre és Les set vides de Pere Romeu. Indians, modernistes i sportsmen (2016) sobre la figura del company de Ramon Casas en el seu conegut tàndem modernista.
 
Membre de la Colla Castellera Nois de la Torre, del Ball de Diables de Torredembarra i del grup de portadors del drac la Virgília de Torredembarra, va ser l'autor del projecte de reformulació del Concurs de Castells de Tarragona el 2010. És patró de la Fundació Estela per a la Discapacitat. És vicepresident de la Fundació Josep Irla.
 
Fuente: www.govern.cat