Carme Forcadell

Barcelona, Hotel Palace (Gran Via de les Cortes Catalanes, 668) 9:00 horas
Jueves, 6 Julio, 2017 - 09:00

Desayuno informativo del Fórum Europa Tribuna Catalunya, organizado por Nueva Economía Fórum, con el patrocinio de Assistència Sanitària y BT. Plazas Limitadas

Carme Forcadell
Presidenta del Parlament de Catalunya

mostrar biografía

Nascuda a Xerta (Baix Ebre) el 1955, viu a Sabadell (Vallès Occidental) des dels divuit anys.
 
És llicenciada en filosofia i en ciències de la comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i té un màster en filologia catalana per la mateixa universitat.
 
Catedràtica d'ensenyament secundari, fins al 2015 ha treballat com a assessora en llengua, interculturalitat i cohesió social al Departament d'Ensenyament.
 
Trajectòria professional
La seva carrera professional s'ha desenvolupat principalment en l'àmbit de l'ensenyament. Funcionària per oposició, va exercir com a professora de llengua i literatura catalanes a l'IES Escola Industrial de Sabadell des del 1985 fins al 1991. Des del 1987 va combinar aquesta feina amb la participació en activitats de recerca educativa, renovació pedagògica i formació permanent. En aquells anys assumí responsabilitats vinculades a projectes de normalització lingüística del Departament d'Educació al Vallès Occidental, com ara l'organització dels tallers d'aprenentatge de llengua per a alumnes nouvinguts o el Pla d'atenció per als alumnes d'incorporació tardana.
 
També des del 1987, i fins al 2006, exercí com a professora formadora del Departament d'Educació. Posteriorment, en aquest mateix àmbit ha estat formadora del professorat de les aules d'acollida; dels coordinadors de llengua, interculturalitat i cohesió social dels centres educatius; del programa d'immersió lingüística, i en temes relacionats amb l'ensenyament i l'ús de la llengua. Així mateix, entre els anys 2011 i 2014 fou formadora i assessora del projecte Impuls de la lectura del Departament d'Ensenyament.
 
És autora de diverses publicacions de pedagogia, llengua i literatura, i del Diccionari pràctic i complementari de la llengua catalana. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació per a tractar aspectes a l'entorn de l'ensenyament de segones llengües, el plurilingüisme i la planificació lingüística.

Trajectòria política
La seva experiència en la política institucional s'inicià l'any 2003, en què fou elegida regidora per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Sabadell, càrrec que ocupà fins al 2007. Abans, l'any 2000, ja havia assumit la presidència de la sectorial nacional de política lingüística d'ERC, i entrà a formar part de l'executiva local del partit a Sabadell fins al 2004. També fou membre de l'executiva nacional des del 2001 fins al 2004.
 
Tanmateix, la seva implicació política s'ha concretat sobretot en l'àmbit associatiu, des del qual ha impulsat projectes i mobilitzacions rellevants en la vida política del país. Ha estat fundadora de l'Associació per la Llengua i de la Coordinadora nacional de les consultes per la independència, i també vocal de la junta d'Òmnium Cultural de Sabadell des del 1996 fins al 2013. Membre de la Comissió per la Dignitat i de l'executiva de la Plataforma per la Llengua, l'any 2009 fou elegida vicepresidenta de la Plataforma pel Dret de Decidir, càrrec que va ocupar fins al 2015.
 
També formà part del Moviment per la Independència, embrió de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'any 2012 va ser escollida presidenta de l'ANC, càrrec pel qual va ser reelegida dues vegades, i que va exercir fins al 2015. El mateix any es va presentar a les eleccions al Parlament en la coalició Junts pel Sí i va obtenir l'escó de diputada per la circumscripció de Barcelona.
 
El 26 d'octubre de 2015 va ser elegida presidenta del Parlament de l'onzena legislatura.
 
Fuente: www.parlament.cat
 

Presentador

Joan Vintró
Catedrático de Derecho Constitucional de la Universidad de Barcelona y Letrado del Parlamento de Cataluña en excedencia

mostrar biografía

La formació suma els estudis de dret, d'història i de ciència política: Doctor en Dret i Llicenciat en Filosofia i Lletres (secció d'Història Moderna) per la Universitat de Barcelona; Diplomat en Estudis Polítics (DEA) per l'Institut d'Estudis Polítics de París.
 
L'activitat docent s'ha desenvolupat des de l'any 1976 com a professor de Dret Polític i Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona en el si de la qual ha ocupat els càrrecs de Director i de Secretari del Departament de Dret Constitucional i Ciència Política.
 
S'ha desplegat també una activitat professional en el terreny institucional com a Lletrat del Parlament de Catalunya (1981-2006), com a membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional del Govern de la Generalitat de Catalunya (2013-2014) i com a expert de la Comissió de Venècia del Consell d'Europa (1992-2002) amb missions a Azerbaidjan, Moldàvia i Romania.
 
Les línes d'investigació seguides són l'estudi de les institucions polítiques (preferentment el poder legislatiu a l'Estat espanyol i en la perspectiva comparada), l'organització territorial de l'Estat (amb especial dedicació a l'articulació de Catalunya en el si de l'Estat autonòmic espanyol) i el dret constitucional en els processos de transició política (Nicaragua i el Marroc). Ha participat en diversos projectes de recerca sobre aquestes matèries entre els quals dos com a Investigador Principal finançats pel Ministeri espanyol de Ciència i Innovació (2009-2011 i 2012-2014) sobre instruments de relació Estat-CCAA i sobre reforma constitucional en sentit federal de l'organització territorial de l'Estat.
 
En les matèries de la seva especialitat ha portat a terme una tasca de conferenciant i de docent en universitats i centres de diversos països com, entre altres, els següents: Universitat de Siena, Institut d'Estudis Polítics de Grenoble, University College de Londres, Universitat d'Essex, Universitat Lliure de Brussel·les, Universitat Mohamed V de Rabat, Universitat Nacional de León (Nicaragua), Universitat Centreamericana de Managua, Universitat Nacional de Bogotà.
 
Fuente: www.ub.edu